HONKBAL / SOFTBAL

DE ENIGE SPORTEN WAARBIJ STELEN EN SLAAN MAG… HONK- EN SOFTBAL!

WAT IS HONKBAL?

Honkbal (in het Engels: baseball) is een balsport en wereldwijd één van de meest gespeelde teamsporten.
Een stukje geschiedenis: Het verhaal gaat dat de Amsterdammer J.C.G. Grasé die tijdens een vakantie in de Verenigde Staten enkele honkbalwedstrijden had gezien en daar hevig van onder de indruk was geraakt. Bij thuiskomst, introduceerde hij het spel in Nederland. In 1911 werden de eerste Nederlandse wedstrijden georganiseerd. Op 12 maart 1912 richtte Grasé de Nederlandse Honkbal Bond op. Een jaar later speelde de honkbaltak van de sportclub Excelsior onder de naam AHC Quick. Quick was de eerste georganiseerde club in Nederland. De eerste officiële competitie begon in 1922. Ajax, Blauw Wit, Hercules en Quick vormden de hoogste divisie. Quick werd in dat jaar de eerste kampioen van Nederland.

Leuk feitje: Lange tijd was de Amsterdamse voetbalclub ‘Ajax’ ook actief op het gebied van honkbal. Die honkbalafdeling behaalde maar liefst vier keer het landskampioenschap van Nederland. Johan Cruijff heeft zelfs nog een tijdje gehonkbald bij Ajax, voor hij definitief koos voor het voetballen.

In het kort…
Het honkbalspel wordt gespeeld door twee teams bestaande uit negen spelers, eventueel aangevuld met een aangewezen slagman. Voor honkbal zijn een handschoen, een knuppel (of bat) en een bal nodig. Een wedstrijd bestaat uit negen innings van twee speelhelften. In de ene speelhelft wordt door het thuisspelende team in het veld verdedigd en door het bezoekende team “aan slag” aangevallen. Het team dat de meeste punten scoort, heeft gewonnen.

WAT IS SOFTBAL?

De oorsprong van het softbal ligt ook in Amerika en is afgeleid van honkbal. Softbal wordt zowel door volwassenen en jeugd gespeeld, op zowel topsport- als recreatief niveau en door vrouwen én mannen, elk in hun eigen competitie. Ook in Nederland neemt de populariteit van softbal toe. Hier wordt het sinds 1951 beoefend.

In beginsel zijn de regels het zelfde als bij honkbal, maar er zijn een aantal kenmerkende verschillen tussen honk- en softbal:
– het aangooien (pitching) bij softbal is onderhands,
– het veld is kleiner en de bal iets groter.
– de honken mogen niet worden losgelaten voordat de bal los is bij de pitcher.
– een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, ongeveer 1,5 uur. Dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld.

In de hogere klassen (in Nederland) worden “dubbels” gespeeld, dus 2 wedstrijden achter elkaar. In Amerika wordt de recreatieve variant slowpitch genoemd en de competitieve variant fastpitch.