Terugblik Men’s European Supercup 2017

Na maanden van voorbereiding was het maandag 28 augustus écht zover: de Men’s European Supercup ging bij ons van start. Voor het eerst in de geschiedenis van de club dat zo’n groots evenement werd georganiseerd. Maar met ondernemer Anthony Hosé uit de evenementen- en cateringbranche in de organisatie, ging het team de week vol vertrouwen tegemoet. En het werd een fantastische week! Ondanks dat we helaas niet voor een sportieve stunt konden zorgen in het Supercup toernooi. Een korte terugblik:

OPENINGSCEREMONIE
Al vroeg in de ochtend startten op maandag de eerste teams uit Duitsland, België, Denemarken, Kroatië en ons eigen land, HSV Spikes, met hun wedstrijden. De kop was eraf! Nog wat onwennig en hier en daar een schoonheidsfoutje maar eigenlijk liep het al snel soepel. Ook het weer zat goed mee dus door de dag heen werd het steeds drukker. Op het All you want catering-plein kon iedereen gezellig genieten van een hapje, drankje en muziekje tussen de wedstrijden door.

In de avond stond de openingsceremonie op het programma. Alle 20 teams werden gepresenteerd onder leiding van spokesmen Ben Hendrikx. En na de eedaflegging door Erik van der Horst (namens de spelers) en Carolien Stadhouders (namens de officials), kon de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, de eerste bal gooien. Hierna verklaarde Ami Baran van de ESF het toernooi officieel geopend.

Openingsceremonie burgemeester gooit eerste bal

Aansluitend speelde de thuisclub XLLease Quick de eerste wedstrijd tegen het Belgische Brasschaat Braves. Dat werd een prachtige strijd waarbij de Belgen met 4-3 nipt als winnaar uit de bus kwamen. Quick stond tot in de vijfde inning nog met 2-1 voor door een krachtige eerste inning waarin meteen twee keer was gescoord. Maar in de vijfde slagbeurt konden de Belgen wat terugdoen en namen de leiding over met 3-2. Dat duurde niet lang want Quick scoorde in de zesde inning meteen de gelijkmaker. Het moest dus gebeuren in de laatste inning. De slagbeurt van Quick was met drie snelle nullen zo voorbij terwijl de Braves wel mensen op de honken kreeg en het was pitcher Penese Iosefo die met een walk off hit het winnende punt binnen sloeg. Ook de derde Nederlandse deelnemer, Hoofddorp Pioniers, verloor zijn eerste wedstrijd: het werd 10-11 voor de jonge Argentijnen.

NEDERLAND-FRANKRIJK
De tweede dag verliep eigenlijk vergelijkbaar: veel wedstrijden en heerlijk weer. De Nederlandse deelnemers kwamen allen in actie maar vandaag werd er wel gewonnen! Pioniers won met 8-0 van Amager Vikings en Quick met 6-0 van de Franse Barracudas. Vooral de vierde inning was Quick erg productief met 5 runs en die voorsprong werd niet meer weggegeven.

ROBIN ROUND
Woensdag was de laatste dag van de voorrondes. Hierna splitst het deelnemersveld zich in de ESF Cup en de Supercup. Spikes wist in de poulefase niet te winnen en plaatste zich daardoor voor de ESF Cup. De andere 2 Nederlandse teams wonnen vandaag beide wedstrijden en konden mee gaan strijden voor de Supercup. Het was helaas wat regenachtig vandaag maar de hardwerkende veldcrew zorgde ervoor dat we gewoon alle wedstrijd (bijna geheel) volgens schema konden spelen.

Uitslagen vandaag:
Pioniers-Italian all stars 7-1
Zraloci Ledenice-Spikes 10-3
Quick-SC Span 8-0
Pioniers-Spectrum Praha 2-1
Quick-Czech Republic 7-0

WINST EN VERLIES
Op donderdag moest Quick al vroeg aan de bak nadat ze de avond ervoor als laatste van het veld waren gestapt. Toch begonnen ze goed met 2 runs in de eerste inning. Maar de jonge Argentijnen bleven agressief spelen en trokken de stand in de derde inning gelijk. Daarna nam Shawn Koster het pitchen over en gooide de deur op slot. Maar ook Quick wist niet meer te scoren en dus gingen we verlengen. Loper op twee, de volgende slagman kreeg opzettelijk vier wijd dus twee honken bezet en Manuel Bouwman aan slag. Hij kreeg opdracht om te stoten, maar tot twee keer toe rolde de bal fout. Maar… driemaal is scheepsrecht! Met 2 slag kaal lag de bunt dit keer goed. De derde honkman wil de uit op het derde honk maken maar gooit eroverheen… dus Ricardo Bryson kan het winnende punt binnenlopen. Helaas ging de middagwedstrijd tegen Spectrum Praha met 6-2 verloren.

Pioniers had een goede overwinning op Medvedi (7-0) en moest toen tegen Brasschaat Braves aantreden. Dat werd een echt pitchersduel tussen Samuel Villalvazo (11 strikeouts) en Pablo Skladny (18 strikeouts). Pas in de zesde inning sloegen de Belgen 3 van de totaal 4 honkslagen en scoorden het enige punt in deze wedstrijd.

DOUBLE ELIMINATION
In deze fase van het toernooi ben je uitgeschakeld als je twee keer verliest. Pioniers en Quick hadden nu beiden 1 verliespartij en moesten al om 9 uur in de ochtend aantreden. Pioniers won met 3-1 van het Franse Contois. Quick speelde wederom tegen Tsjechië U23, waar ze eerder met 7-0 van wonnen. Maar dit keer leek het niet zo makkelijk te gaan. Pas na een homerun van Ron Dix in de vijfde inning bij een achterstand van 3-2, kwam Quick echt op stoom en won uiteindelijk met 10-3.

NEDERLANDS ONDERONSJE
Door beide winstpartijen kwamen de twee Nederlandse teams nu tegenover elkaar te staan. Vanuit de competitie kennen ze elkaar al door en door maar in deze wedstrijd stonden 2 andere pitchers op de plaat (2 pick up players). Het werd een echt pitchersduel tussen Shawn Koster en Samuel Villalvazo, samen goed voor 31 strikeouts! Quick opende de score in de tweede inning met driehonkslagen van Emeron Lourens en Jerome Wouters (0-1). In de vierde inning kwam Pioniers langszij (2-1). In de zesde inning zorgde Quick met wederom een driehonkslag voor de gelijkmaker en zo bleef het ook na de zevende inning. Weer een tiebreak voor Quick dus. In de achtste inning scoorden beide teams niet en ook in de negende slagbeurt kwam Quick niet tot scoren. Uiteindelijk kon Pioniers door een wild pitch wel het winnende punt binnenbrengen zonder een honkslag te slaan want Shawn gooide een ‘no hitter’ deze wedstrijd. Wat een thriller! Om zeven uur moesten de Pioniers het in hun derde wedstrijd die dag opnemen tegen de Bulls uit Denemarken. Helaas konden ze geen potje meer breken en verloren met 5-1.

FINALEDAG
Op de laatste finale dag van het toernooi dus helaas geen Nederlandse deelnemers meer. Toch was het genieten op XLLease Park Dorrestein van mooi softbal. De finale van de ESF Cup ging tussen de Chicaboos uit België en de Deense Amager Vikings. Het werd helaas een snelle wedstrijd die in 5 innings met 7-0 door de Vikings werd gewonnen.

De finale om de Supercup was veel spannender. Een échte finale in een afgeladen sportpark tussen de Tsjechische Hippos en Brasschaat Braves. De Belgen begonnen goed en namen een 1-0 voorsprong, maar de Hippos trokken de stand in de tweede inning weer gelijk. De vierde inning bleek doorslaggevend toen de Braves 2 keer konden scoren: 3-1. De Hippos konden de stand nog terugbrengen tot 3-2 in diezelfde vierde inning maar daar bleef het bij en met een fraai dubbelspel haalden de Braves de overwinning en de Supercup binnen. De Belgische teams hebben goed gepresteerd deze week met 3 teams onder de prijswinnaars.

Uitslag:
ESF cup
Winnaar: Amager Vikings (Denmark)
2e plaats: Chicaboos (België)
3e plaats: Bears (België)

Supercup
Winnaar: Brasschaat Braves (België)
2e plaats: Havlikuv Brod (Hippos) (Tsjechië)
3e plaats: Spectrum Praha (Tsjechië)

INDIVIDUELE PRIJZEN
Naast de team prestaties waren er ook awards voor individuele spelers:

ESF Cup
Beste slagman: Fabio Origlia (Italian All stars)
Beste pitcher: Joska Marek (Chicaboos Belgie)
MVP: Kevin Stockford (Amager Vikings Denmark)

Supercup
Beste slagman: Tomas Jelinek (Havlikuv Brod Tsjechie)
Beste pitcher: Shawn Koster (Quick Nederland)
MVP: Pablo Skladny (Brasschaat Braves Belgie)
Meeste gestolen honken: Jeff Delfina (Quick Nederland)

Beste slagman voor Quick (en van de Nederlandse teams) was Emeron Lourens met een slaggemiddelde van 423, een tiende plaats in het algemeen klassement, en de meeste geslagen doubles van het toernooi (5).

Een mooie kers op de taart voor Quick.

Quick dankt alle vrijwilligers, partners, sponsoren maar ook de teams en natuurlijk alle fans voor een geweldige softbalweek in Amersfoort!

Op de foto een kleine selectie van alle hardwerkende vrijwilligers.
Foto’s gemaakt door Eddie Dix, Mark van Horik, Mirjam Boode en Barry Bobeldijk.

Meer foto’s van het toernooi vind je in ons online fotoalbum.
Softbalsite.com maakte ook leuke wedstrijdverslagen: https://www.softbalsite.com/