Nieuwsbericht
Geplaatst op 18 december 2020

In Memoriam: Etienne Albert Artsen

02-05-1948 – 16-12-2020

De Quick –familie ontving helaas het droevige bericht dat Etienne Artsen op 16 december 2020 op zijn geliefde Sint Maarten is overleden. Etienne heeft de leeftijd van 72 jaar bereikt.

In het midden van de 60-er jaren is Etienne naar Nederland gekomen om een studie Frans te volgen maar de dienstplicht, die hij nu eenmaal moest vervullen, dwarsboomde een verdere studie. Na zijn diensttijd is Etienne gaan werken bij het Ziekenfonds in Amersfoort en is daar gebleven tot zijn terugkeer naar Sint Maarten. En zoals zovele Antillianen, maakte ook hij al snel  deel uit van de selectie van het toenmalige ABC Quick. Etienne speelde als middenvelder maar als de nood aan de man was, speelde hij eveneens als catcher of als 1e honkman. Hij was een goede en sterke slagman en op de honken was hij een snelle loper. Een liefhebber van de sport die zelfs in het Nederlands Nationaal Team heeft gespeeld.

Etienne wilde altijd en alleen maar spelen met rugnummer 44. De reden was even mooi als eenvoudig. Zijn favoriet, held en voorbeeld Hank Aaron, aka ‘Hammerink Hank’, speelde zijn hele carrière met rugnummer 44. Dat ook Hank Aaron als buitenvelder speelde, moge  duidelijk zijn. 🙂 Hank Aaron (Henry Louis Aaron) was ‘honkvast’ want hij speelde 21 seizoenen lang voor de Braves (eerst in Milwaukee en vanaf 1966 in Atlanta) en sloot af met twee seizoenen bij de Milwaukee Brewers (1975-1976). En net als Hank Aaron was ook Etienne honkvast. Hij heeft meer dan 10 jaar aaneengesloten gespeeld voor Quick, er was voor hem geen andere club waar hij überhaupt wílde spelen. ABC Quick is en was zijn club, een clubman in hart en nieren.

Etienne maakt deel uit van de zogeheten ‘gouden generatie’, bestaande uit spelers die aan de wieg stonden van de successenreeks  van ABC Quick. Met honkballers als o.a. Carlo van Heiningen, Louis Jacobs, Frank James, Eric Bergeik, Carlos Stamper, Franklin Lindesey, Jules Elbers, Rijk van de Bunt, Ronald Hosé, Rock Angela, Jackie Bernardus en vele andere honkbal grootheden. Zij zijn het die ABC Quick in (honkbal) Nederland op de kaart hebben gezet en de liefde van Amersfoorters voor de honkbalsport hebben aangewakkerd.

In die periode, midden 70-er jaren, zaten de tribunes elk weekend vol met 2- tot 3 duizend mensen per thuiswedstrijd.  ABC Quick was berucht en beroemd in heel (honkbalminnend) Nederland en Etienne heeft daar zeker een groot aandeel in gehad.

Over Etienne zijn vele verhalen en momenten te vertellen maar de meest in het oog springende nalatenschap van Etienne is wel  dat hij een inspiratiebron is geweest voor zijn zoon Serge en kleinzoon Remian die beiden met veel inzet, plezier en vooral trots, bij Quick gespeeld hebben.

Etienne was ook op Sint Maarten een inspiratiebron voor -onder meer- de honkballende jeugd en daarnaast zette hij zich daar volop in voor de Baseball Academy en de National Baseball Federation.

Naast een goede sportman, was Etienne ook vooral een familie-man. Hij kon met volle teugen genieten van familie-bijeenkomsten en de gezelligheid van zijn gezin en familie om hem heen en haalde daar ook zijn motivatie uit. Etienne was trots op Quick maar was vooral trots vooral op zijn gezin/familie. Na zijn actieve sportcarriere is hij teruggekeerd naar ‘zijn’ eiland in de Carabian. Hij kon daar direct aan het werk en wilde zijn kinderen daar ook graag zien opgroeien. Naast het honkbal was zijn grote passie om te werken aan zijn huis en zijn terrein. De wetenschap dat hij dat alles op enig moment kon nalaten aan zijn familie, vervulde hem met trots.

Helaas is ons weer een Quick icoon ontvallen. Enerzijds vervult ons dat met verdriet, anderzijds mogen we ook dankbaar zijn dat ons levenspad heeft gekruisd met het levenspad van deze man.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en alle verdere familieleden alle kracht en wijsheid toe om dit verlies een plaats te geven in hun leven.

Leden & bestuur
Base & Softball Club Quick Amersfoort.