Nieuwsbericht
Geplaatst op 18 december 2022

In Memoriam: Jacky Jakoba

Op 17 december ontvingen wij het droeve bericht dat

JACKY (SEDNEY) JAKOBA

op 61 jarige leeftijd is overleden.

Sedney, zoals zijn echte naam was, is geboren in Willemstad op Curaçao in een gezin van 9 kinderen en zoals zovelen, leerde Jacky het honkballen op straat.

In 1981 is Jacky naar Nederland gekomen en ging eertijds werken als lader/losser en bevrachter van vliegtuigen. Jacky begon zijn Nederlandse honkbal-carrière bij De Spartaan die eertijds in de 1e klasse uitkwamen. Al in 1982 maakte Jacky de overstap naar onze vereniging  en kwam daardoor uit in de Hoofdklasse van het Nederlandse honkbal. En wat ’n entree dát was! Na een seizoen “wennen’ in Amersfoort verbeterde Jacky -in naam van BSC Quick- in 1983 het record Home-runs –dat stond op dat moment al 13 jaar met 12 home-runs op naam van Hudson John- naar 18 stuks.  Wauw!!

In 1984 maakte Jacky de overstap naar Neptunes waar hij 3 jaar gespeeld heeft. Het Nederlands record homeruns staat op naam van Jacky met maar liefst 24 homeruns, bijeen geslagen in het seizoen 1984. En omdat er nu met hout geslagen wordt zal dat record voorlopig wel bij Jacky blijven.

Via wat omzwervingen ging hij vanaf 1990 voor Sparta en Ado honkballen om tenslotte zijn actieve carrière in 1992 af te sluiten bij de club waar zijn hoofdklasse avontuur begin, BSC Quick in Amersfoort.

Jacky is tussen 1984 en 1991 maar liefst 84 (vier-en-tachtig!) keer uitgekomen voor het Nederlandse team, hij speelde in 3 Europese kampioenschappen en 4 wereldkampioenschappen. In 1985 én 1987 won hij met dat team goud en werd dus 2x Europees Kampioen.

In 1988 speelde Jacky mee als aangewezen slagman tijdens de Baseball World Cup, een prestatie die hij in 1990 herhaalde. Hij speelde eveneens in het Olypisch team dat in 1988 een verdienstelijke 5e plaats behaalde. In 1991 behaalde dat team een zilveren plak bij het Europees Kampioenschap.

Een imposante lijst van een groots honkballer, een rechtshandige powerhitter. Iemand met een zacht karakter, een vrolijk en enthousiast persoon die, ondanks de nodige tegenslagen die het leven voor hem in petto had, toch optimistisch en opgewekt bleef. Jacky Sedney Jakoba zal node gemist worden.

Wij wensen zijn directe familie veel sterkte toe bij dit verlies.

Leden en bestuur
BSC Quick Amersfoort